Binnenkort gaan veel mensen weer vuurwerk bestellen en wordt er aan het eind van de maand weer massaal vuurwerk gekocht. Maar wanneer mag je het afsteken? En hoe zorg je dat je dit veilig doet? Wij vertellen je waar je op moet letten en geven je handige tips!

Lees de afsteekinstructie

Afsteken mag op 31 december van 18:00 tot 1 januari 02:00, maar zorg dat je van te voren de afsteekinstructie hebt gelezen! Dan hoef je hier op Oudejaarsdag of Nieuwjaarsavond niet meer naar te kijken. Soms gaat het net namelijk iets anders dan je denkt en zo kom je niet voor verrassingen te staan, bijvoorbeeld dat iets te snel of juist helemaal niét afgaat.

Gebruik de juiste materialen

Vuurwerk dat moet staan (zoals potten, shots of andere vuurwerkboxen) kan het beste stevig op een vlakke straat of ondergrond geplaatst worden. Een mooie vuurwerkpijl afsteken? Plant dan een PVC buis in de grond! Flessen willen namelijk nog wel eens omvallen.

Gebruik een veiligheidsbril

Het meeste letsel komt voor bij de vingers en handen, of bij de ogen. Denk maar aan een pijl die toch onverwachts van richting verandert (door bijvoorbeeld die ene omvallende fles) of vonkje wat per ongeluk in je oog komt. Voorkomen is beter dan genezen. Een veiligheidsbril is daarom zeker niet onverstandig om te gebruiken. Tegenwoordig zijn de brillen toch een stuk ‘hipper’ en zie je er dus tegelijkertijd ook nog eens goed uit!

Geen vuurwerk zelf maken

Niet iedereen is zich bewust van de gevolgen of denkt “dat overkomt mij toch niet”. Legaal vuurwerk wordt in de fabriek gecontroleerd en getest. Illegaal of zelfgemaakt vuurwerk niet en is daarom veel onveiliger. Het bevat vaak meer kruit en zorgt zo voor gehoorbeschadiging of het gaat te snel af waardoor men letsel kan oplopen aan vingers of handen. Koop liever legaal vuurwerk, aangezien deze ook bijna altijd van een CE-keurmerk voorzien zijn.

Koop alleen Vuurwerk kopen via officiële verkooppunten

Vuurwerk afsteken is leuk en gezellig, maar je gezondheid is toch ook zeker het belangrijkste. Laat je adviseren door professionele verkopers en experts. Zo kun je je wensen bespreken en weet je zeker dat je vuurwerk krijgt wat bij jou in de smaak valt en behoudt je daarbij al je ledematen!